Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.
×

Antikk sølvskje, 6 dessertskjeer av Niels Evertsen Aamodt 1762-1810, ca 15 cm

kr 3,000.00
På lager
Beskrivelse

En bit av Norsk historie, ett sjeldent funn, av Norges skatter å regne!!
Antikke sølvskjeer med mønsteret påloddet skjell, skjellmønster. Sølvmønster skjell sølvbestikk. Seks sølvskjeer med påloddet skjell, stemplet ikke bare en gang, men to ganger med NE, som var mestermerket til Niels Evertsen Aamodt.

Niels Evertsen Aamodt (1737-1810) var født i Kvinesdal og han het opprinnelig Niels Edvardssøn Aamodt. Han var første gang omtalt i Husmanns- og håndverkermantallet for Lister under Edde tinglag med dette navnet i 1761. I 1762 endrer han mellomnavnet til Evertsen, hvor han starter som gullsmed, sølvsmed i Flekkefjord. Har funnet ut at han var meget anerkjent, og har laget flere større verker. Bla vært med på på designet til en alterkalk, et beger i Hidra kirke i Vest Agder. Og også et vakkert, stort sølvbeger med lokk og med mange flotte detaljer, se link;

https://www.philamuseum.org/collections/permanent/40368.html

Disse skjeene er noe for seg selv. Faktisk fantastisk vakre, litt spiss i skjebladet. Har også funnet ut at fra midten av 1700- tallet så ble det mer vanlig at gullsmedene kjøpte bestikk i halvfabrikata, og graverte eller loddet på sitt eget skjell-motiv for så å få sitt eget mønster.
Alle de forskjellige varianter av skjellmønstre var de første tegn i Norge på en felles mønster-stil. Disse skjeene vi har, antas kan være fra rundt 1770-1800.

Skjeene er kun stemplet med mestermerke, og ikke for sølv. Men er testet og er naturligvis i ekte sølv. Etter hvert ble det mer og mer vanlig at sølvarbeider måtte få ekthetsstempel, først 13 ¼ og fra 1892; 830S.
13 ¼ er det samme som 830 sølv.

Dette er noen fantastisk vakre skjeer, meget solide og kan nok ha mer sølv i seg, enn det som er vanlig i dag. For meg ser jeg knapt slitasje og det er ogsåmoro at skjeen har holdt sammen i godt over 200 år.
Påloddet skjell var et ganske vanlig sølvmønster, kanskje det første sølvmønsteret man kan vise til.
I dag kan det godt passe med flere typer sølvbestikk, Martha sølv/Märtha sølvbestikk, Skjellmønster, Gammelt skjell, Antikk skjell, Skjell (1927-1940), Bergens skjell, Musling mønster (1916-1999), Dobbelt Presset Musling (1913) Mussel (fra 1870), Bankett sølvbestikk, Iris sølvmønster og Arvesølv gammel fasong (1927-1935).

Skjeene måler alle ca 15 cm i lengde, og vekten til sammen er ca 114 gram.
Faktisk så store at de kan regnes som dessert skje, is skje.

Skjeene har en mild gravering på baksiden. Så vidt det synes, men de er der. Mener det står "O.B M.B", med noen enkle kruseduller. Noe naivt skrevet, men noen som tyder noe annet?
Graveringene kan ha blitt påført i lang tid etter at skjeene ble laget og stemplet, og det gir dem en ekstra sjarm og karakter, synes jo vi..

Ellers er disse skjeene over 200 år gamle, fantastisk solide og flotte, og har en utrolig glans!!
Selger skjeene sammen, og prisen er for alle seks!

Les merShow less
Produktdetaljer
19-130-1
Sist vist
16 andre produkter i samme kategori:

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.