Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.
×

Stor brosje i sølv, fra Magnus den Blinde SAGA fra 1130 med to månesteiner

kr 6,200.00
På lager
Beskrivelse

En helt utrolig flott, stor og antikk herre sølje, kåpe brosje, til minne om den forferdelige historien om Magnus Blinde (Magnus den blinde) Saga fra 1130.
Så lånt historien fra Wikipedia;

"Magnus ble borgerkrigstidens første kongelige offer. Etter fem år som konge ble han 20 år gammel tatt til fange av Harald Gilles menn, og i fangenskapet ble han kastrert, avhugget en fot, og fikk øynene stukket ut.
Borgerkrigstiden i Norge begynte ved Sigurd Jorsalfares død i 1130, og skyldtes formelt sett de uavklarte arvefølgebestemmelsene, hvor alle kongssønner (og sønnesønner) kunne gjøre krav på tronen, samle menn bak seg og la seg kongehylle på et av de regionale tingene. Etter hvert utviklet stridene seg til åpen krig mellom ulike flokker.
Magnus ble først kåret til konge ved farens død i 1130, da Magnus var 15 år gammel. Han var enebarn, og kunne trolig ha videreført farens riksbyggende virksomhet, om det ikke hadde vært for Harald Gille, som påstod han var sønn av Magnus Berrføtt, og derfor halvbror av Sigurd. Harald bar jernbyrd på Sem i Vestfold for å bevise sitt krav. Harald hadde da gått med på å ikke kreve kongsnavn så lenge Sigurd og Magnus levde.
Krav om dette fikk blandet mottakelse ved hoffet. Magnus hadde til tross for sin unge alder gjort seg upopulær, og ble beskrevet som hovmodig, uvennlig og gjerrig. Den 12 år eldre Harald ble derimot ansett som gavmild, medgjørlig og trolig dyktigere i alliansebygging. Da Magnus ble tatt til konge i Viken etter farens død tok det bare kort tid før Harald Gille lot seg hylle på Haugating i Tønsberg. Senere samme år ble de kåret til samkonger på Øratinget i Trøndelag.
Både Harald og Magnus ble engasjert i de danske tronstridighetene. Den unge kona til Magnus, Kristin Knutsdatter, som han ble forlovet med i 1131, men ikke fullbyrdet ekteskapet med før i 1133, var datter avden danske hertugen Knud Lavard og sønnedatter av kong Erik Eiegod. Magnus' stemor, enkedronning Malmfrid, var Kristins tante, og ble samtidig i 1131 gift med Kristins onkel, farens bror, Erik Emune. Magnus støttet Eriks og Knuts kamp mot den danske kong Nils. Erik og Malmfrid rømte fra Danmark og søkte tilflukt hos Magnus i 1133. Den unge norske dronningen Kristin lot dem imidlertid få vite at Magnus hadde planer om å forråde dem, og de forlot deretter Magnus og skiftet side til Harald Gille. Kong Magnus sendte dronningen fra seg på grunn av dette.
Freden mellom Magnus og Harald var skjør og vinteren 1133-34 brøt det nær ved ut strid mellom dem. Sommeren 1134 var det Magnus som begynte krigshandlingene, i et forsøk på å drive Harald ut av landet. Borgerkrigens første slag stod i august 1134 i Fyrileiv i Båhuslen (i Sverige), og ble vunnet av Magnus. Harald kom imidlertid tilbake, støttet av den danske kong Erik Emune, og tok Magnus til fange i Bergen tidlig i 1135. Magnus ble lemlestet, og plassert på Munkholmsen (dengang Nidarholm) utenfor Trondheim. Her ble han forsørget av inntektene fra gården Hernes på Frosta.
Magnus IV ble på ny bragt inn som en brikke i kongespillet i årene 1137–39, da i (muligens ufrivillig) samarbeid med tronpretendenten Sigurd Slembe, som hadde drept sin halvbror Harald Gille og trengte allierte i kampen mot de som støttet Haralds mindreårige sønner Inge Krokrygg og Sigurd Munn. Magnus og Sigurd Slembe tapte, og begge ble drept i slaget ved Holmengrå nær Strömstad. Dette avsluttet første periode av borgerkrigen, og avsatte Magnus Blinde.
Han etterlot seg ingen barn, de siste årene av sitt liv var han da også kontant avskåret fra dette. I "Noregs konungatal" fra 1190-tallet ble han ikke regnet med i kongsrekken".

- Forferdelig historie, men en fantastisk vakker og stor brosje. Kalles også en kåpebrosje, fikk vi vite. Rimelig stor, derav navnet, og meget godt tatt vare på. Med to cabochon slipte månesteiner. Utrolige detaljer i denne med et spøkelses hode med sure miner over kongestolen og to ørne-skikkelser som passer den blinde kongen på sin trone. Rundt brosjen står det, "MAGNUS BLINDES SAGA 1130". Godt stemplet å baksiden "REGISTRERET 830S" og mesterstempelet til Norsk Filigransfabrikk, bla Clemet Berg, som de brukte mellom 1889 til 1906. At det er stemplet registreret, betyr nok at de hadde enerett til denne designen. Meget god nål med godt spenn.

Denne vakre, store draktsøljen har en diameter på ca 7 cm og veier 36,6 gram.

Les merShow less
Produktdetaljer
44-55-1
Sist vist
16 andre produkter i samme kategori:

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.