Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.
×

Herskapelig par lysestaker i sølv, fra Th. Olsens Eftf., Bergen

kr 2,800.00
På lager
Beskrivelse

Fantastisk par lysestaker i sølv til kronelys på bordet. Rikt dekorerte i Art Deco design, antatt fra 1920-1930-tallet.
Godt stemplet for 830 sølv og et av mesterstemplene til AS Th. Olsens Eftf. (efterfølgerne) I Bergen. "N" i en firkant, betyr at det er Norsk produsert. Nr "742", er nok et produksjonsnummer.


Theodor Olsen (1837-1890) sitt firma ble solgt i 1904 til brødrene Knut og Magnus Aase og fikk navnet "Theodor Olsens Eftf."
Magnus Aase er den mest kjente, og selve kunstneren av disse to brødrene.
Magnus Aase (1876-1953) ble født på gårdsbruket Heien, Vollum i Alversund Kommune. Han vokste opp på barnehjem, etter at faren døde i 1880 og de var 6 søsken.
Allerede i 1891, som 15 åring, flyttet Magnus Aase til Bergen. Han forsøkte seg som skredder, men fikk snart starte hos den kjente gullsmeden Theodor Olsens verksted. Her fikk han sitt gode grunnlag for å kunne starte sitt eget. Magnus tok svenneprøven i 1899, og fikk borgerbrevet samme år. Han var raskt ute og etablerte sitt sølvvareverksted i Bergen på slutten av 1899, og blir etter hvert en av landets mest anerkjente sølvsmeder.
Magnus hadde fått med seg sin eldre bror Knut Aase (1868-1953), med på handelen, ved å overta Theodor Olsen Sølvvareverkssted i 1903.
Knut hadde gått handelsskole og drev som selger for G. C. Rieber. På en livspolise som han hadde, ble det lånt 1000 kroner som sammen med velvilje fra en av byens banker, førte til at de maktet kjøpet av forretningen.
Knut og Magnus var svært ulike. Der Knut grep strengt inn overfor ansatte som tok en pause i arbeidet, var Magnus den som forstod og glattet over.
I 1904 ble firmaet solgt til brødrene Knut og Magnus Aase og fikk navnet "Theodor Olsens Eftf." Også et par av sønnene (Trygve og Fritz Olai) kom etter hvert inn i familiebedriften og jobbet for Magnus Aase. Trygve døde plutselig i 1943, som var et hardt slag for Magnus, mens Fritz Olai fortsatte familiebedriften etter hans død i 1953.
Litt rart er det at både Knut og Magnus døde samme år, 1953, men det er faktisk riktig.


Dette vakre, flotte paret lysestaker har en nydelig og forseggjort design. I nydelig drevet dekor med særdeles flotte detaljer som går rundt lysestakene på den ytterste, flate delen rundt i foten, 12 like knekkede former, før nydelig rille design går oppover til munningen.
Fantastisk vakkert par. En av lysestakene har dog et par graveringer. På foten står det dato "24-12-30". Da vet vi at lysestakene er fra 1930 eller før. Andre siden av samme lysestake er det gravert en enkel "B", faktisk ganske flott. Andre lysestaken er helt uten graveringer, men vi selger dette paret sammen, prisen er for begge lysestakene. Begge med gips i foten og noe slitt filt. Men de fungerer godt, og som de skal.

Paret har en høyde på ca 7,5 cm, foten med en diameter på ca 10,8 cm og de veier til sammen ca 248 gram.

Les merShow less
Produktdetaljer
54-232-1
Sist vist
8 andre produkter i samme kategori:

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.