Fantastisk flott håndhamret kaffe sett, med kaffekanne, sukkerskål og fløtemugge i 830 sølv. Alle tre deler er godt stemplet H. MØLLER TRONDHJEM 830 S. Selve "S"-en liggende, antyder at settet er fra tidlig 1900- tallet.
Og ekstra moro er det at settet er fra Henrik Møller, da han er en av de aller største innen sølvsmedkunst Norge har hatt. Mange samlere av Henrik Møller sine objekter.
Låner informasjon fra: http://nmf.nu/museum/funn/gjenstander/knapper/portrettknapp-2/ "Henrik Bertram Møller (1858-1937) er blant dragestilens fremste representanter i norsk gullsmedkunst. Hans arbeider var svært populære så vel i Trondheim som blant rike kunder og kongelige rundt om i verden.
Møller var fjerde generasjon av en gullsmedfamilie, som slo rot i Trondheim 1770. Etter 1 ½ år til sjøs i 14-årsalderen begynte han som gullsmedlærling på morens verksted (Jacob A. Møllers Enke).
Svenneprøven tok han i København 1879.
I slutten av 1870-årene lærte Møller korpusarbeid og siselering hos Bernhard Hertz i København; om kveldene studerte han modellering, tegning osv. på kunstakademiet. Fra København drog han til Wien for å lære mer, og han var også i New York i 1 ½ år før han 1884 slo seg ned for godt i Trondheim.
1890 tok han borgerskap som sølvarbeider, siselør og modellør.
Helt frem til 1930-årene var Møllers arbeider preget av den romantiske fortidsbegeistringen i dragestilen fra slutten av 1800-tallet. På grunnlag av egne tegninger skapte han fantasifulle arbeider med drager og andre fabeldyr, kompakt ranke- og dyreornamentikk, motiver inspirert av norrøn mytologi og sagalitteratur, stavkirkene og Nidarosdomen.
Ifølge Møller symboliserte dragene kampen mot det onde. Motivrikdommen ble fulgt opp av en fremragende håndverksmessig utførelse.
De første årene hadde Møller egne montre i morens butikk i Dronningens gate 28. Fra 1892 holdt han til i nr. 16 i samme gate.
Butikkfasaden ble prydet med fantastiske friser og stolper skåret av Anders Lie etter Møllers tegninger; gården med den romantiske fasaden ble revet 1954.
Familien Møller har under ulike navn og eierforhold drevet denne forretningen og fra 1911 også gullsmedbutikken med ny rokokko fasade i Munkegata 3, like nedenfor Nidarosdomen.
Fra Møllers verksted gikk en lang rekke arbeider til velstående turister og andre kunder i storhetstiden før den første verdenskrig. I kundekretsen fantes bl.a. hertugen av Hamilton, Andrew Carnegie, dronning Wilhelmina av Nederland, og kong Chulalongkorn av Siam.
Blant de største arbeidene var en 1 m høy og 20 kg tung bordoppsats med drager og motiver fra Hyllestadportalen, kjøpt av Carl Neufeldt i Wien 1897.
Henrik B. Møller hadde også en rekke verv i håndverksorganisasjonene og var medlem av flere offentlige kommisjoner. Han mottok Kongens fortjenstmedalje i gull 1922 og ble æresmedlem av Norges Gullsmedforbund 1932".
Kaffekannen kan romme ca 1 ½ liter kaffe, og sukker-koppen virker mer som en godterskål, rimelig stor i fasongen. Fant ut at denne kan romme ca 0,65 liter og fløtemuggen ca ½ liter.
Romslige deler, helt klart!
Både fløte kannen og sukkerskålen har flott gull forgylt innside.
Det store fatet som følger med er i plett, og faktisk ikke fra Henrik Møller, men er dansk, stemplet to tårn, for dansk sølvplett.
Men det passer perfekt til kaffe settet og er solid og pent. Måler drøye 45 cm på det lengste og ca 25 cm andre veien. Vekt ca 610 gram.
Settet med kaffekanne, sukker skål og fløte beger er utrolig nok hånd hamret, som er en utrolig jobb.
Og rikt dekorert, punslet og siselert, store blomster, i nesten rosemalt design. Dekoreringen er som et bredt bånd i alle tre deler, og har fantastisk mye med detaljer, se bilder.
Kaffekannen har en hank i solid tre, kan være mahogni, men vi vet ikke med sikkerhet. Solid og mørk tresort, hvert fall. God, rund knoll på toppen for å åpne og lukket lokket.
Høyde på kaffekannen er ca 25 cm, og den måler ca 23 cm ytterst på hanken til ytterst på tuten. Kaffekannen veier ca 604 gram.
Sukkerskålen måler ca 9,8 på det høyeste ved hanken. Ca 8,5 cm opp til kanten av den vakre bollen. Ca 12 cm over på den indre bollen på det lengste, ca 10 cm andre veien. Måler drøye 17 cm mellom ytterpunktene av hankene til sukker skålen. Bollen veier 258 gram.
Fløtemuggen måler ca 13 cm på sitt høyeste, ca 11,5 cm ytterst fra tut til ytterst på hank. Ca 7 cm andre veien. Veier ca 183 gram.
Kaffekannen har en liten sjarmerende bulk, hvor magen er bredest. Ellers er alt helt, tett og flott!
Se ellers bilder for mål og flere detaljer.