Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.
×

Lommespeil fra Mustads Margarin, et reklameprodukt, snart antikk

kr 1,400.00
På lager
Beskrivelse

Mustads Margarin reklameprodukt. En liten bit av Norsk historie.. Lommespeil fra Mustad Margarin med påskrift i front; "MUSTAD MARGARIN" Samleobjekt, samlerobjekt..

I feltet helt innerst "Mustads vitiminiserte margarin". På baksiden et speil, som har noen skjønnhetsflekker, men er fullt anvendelig i dag. Dette reklameproduktet antas være fra Mustad Margarin sine glansdager, rundt midten av 1920-tallet. Ja, speilet er snart antikk.

Så har jeg lånt tekst fra; https://mustadeiendom.no/om-oss/historie De forteller dette så mye bedre enn jeg noen gang kunne klart! Besøk gjerne deres sider for mer informasjon..
"Det hele startet med at tomtene på Lilleaker ble ledige etter en større eksplosjonsulykke på Nitroglyserinfabrikken 24. april 1874. Området hadde allerede en lang industrihistorie".

Bare en liten digresjon; Jeg husker selv fra juss-studiet; Nitroglyserindommen, eller også kalt Lysakerdommen fra Rt. 1875 s 330 (Rt for rettstidene), om starten på det objektive ansvar. Så dette var jo veldig spennende, også for meg..

"Den første spikerfabrikken ved Fåbrofossen ble etablert i 1749 av Christian Braunmann Tullin, og het Faabroe Spiger Fabrique. Den ble drevet frem til 1830. Deretter etablerte Nitroglycerin Compagniet en sprengstoffabrikk på stedet, men denne fabrikken måtte flytte ut av byen etter en eksplosjonsulykke i 1874. Den ambisiøse Gjøvik-bedriften O. Mustad & Søn så nye muligheter for å befeste sin posisjon ute i verden på Lilleaker i Oslo, og bygget ny fabrikk på stedet i 1875. Mustad Eiendoms hovedkontor holder til Tullins bygning fra 1750 den dag i dag, som for øvrig O. Mustad & Søn flyttet til i 1875.

Mustad etablerte sin spikerfabrikk på Lilleaker i 1876 med direkte kraftoverføring fra Fåbrofossen. Her ble det hovedsakelig produsert spiker og hesteskosøm, men også en lang rekke andre produkter som øksehoder, skruer og andre jernvarer. I 1889 ble virksomheten utvidet med støperi, og det ble støpt ovner, komfyrer og annet støpegods for salg.

I 1889 startet O. Mustad & Søn en av landets første margarinfabrikker på Lilleaker – Mustad margarin, som igjen dannet grunnlag for andre virksomheter som for eksempel Mills kaffe.

Frem til århundreskiftet vokste antall ansatte til over 350, og det utviklet seg etter hvert et eget Mustad-samfunn på Lilleaker med et etablert velferdssystem.
De første årene i det nye hundreåret ser vi et skifte i den opprinnelige driften fra 1876. Blant annet flyttes spikerfabrikken til Kjelsås, mens øksefabrikken beholdes på Lilleaker. Hesteskosøm-fabrikken legges ned i 1907.

Utover tjuetallet og frem til annen verdenskrig gjennomgår Mustad store endringer. De etablerer blant annet vitaminfabrikk og må effektivisere hele sin næringsmiddelproduksjon som følge av dårlige tider i 1930-årene.
Fabrikken hadde midt på tjuetallet ca. 300 arbeidere og sto for mange innovasjoner innen margarin. Blant annet utviklet de den første fullvitaminiserte margarinen "Vitamono" i 1924 og fullvitaminiserte all margarin fra 1926.

Mustads margarin var viden kjent i Norge. Og det er et litt pussig fenomen at jernverksbedriften Mustad skulle ta til og produsere matvarer. Men margarin, en gang omtalt som fattigmanns smør, viste seg å bli en stor suksess for Mustad. Og all produksjon foregikk på Lilleaker. I 1889 ble det opprettet en trebygning i to etasjer, og her startet man opp med margarinproduksjon. Det begynte med kun 15 ansatte.
Og når man hører hva man laget margarin av, så virker det ikke særlig fristende. Noen av arbeiderne reiste rundt med hest og kjerre til slakterne i byen og samlet inn avfall, gjerne oksefett fra kjøttproduksjonen. Fettet ble renset i vann, varmet opp og tilsatt en blanding oppkuttet fåremage, saltsyre og kalk, såkalt ”magesaft”. Etter avkjøling ble blandingen til en hard, krystallisert masse, som ble kjørt gjennom en presse. Fettet ble tilslutt kjernet sammen med fløte, melk og smør og deretter avkjølt.
Etter elting og salting ble det ferdige produktet pakket i egenproduserte tønner (fra Donkefabrikken) og deretter sendt ut på markedet. Det var hardt manuelt arbeid, som etter hvert ble mer maskinelt – og også ingrediensene ble bedre bl.a. ved hjelp av importert kokosolje.

Margarinproduksjonen bare økte, og i midten av 1920-årene var nærmere 300 arbeidere knyttet til fabrikken. De fleste av dem bodde selvsagt på Lilleaker. Langt opp i vår tid ble det produsert margarin på Lilleaker. Først midt på 1990-tallet ble det hele avviklet og solgt.

Bla. i 1967 ble det bygget en ny jernvarefabrikk og et nytt hovedkontor for O. Mustad & Søn på Lilleaker for blant annet å samle all spikerproduksjon i Oslo på ett sted. Jernvareproduksjonen på Lilleaker fortsatte frem til 1988, da den ble nedlagt etter mer enn 100 års drift. Næringsmiddelvirksomheten ble solgt i 1995, og industrilokalene ble ledigstilt.

De lukkede industriområdene på Lilleaker var nå innhentet av storbyen, og i 1986 ble Mustad Eiendom opprettet. Området ble utviklet fra industri til næringseiendommer og huser i dag blant annet hovedkontorene til Statkraft og PGS samt det populære kjøpesenteret CC Vest, som for øvrig feiret 25-årsjubileum i 2014".

Fantastisk historie og dette speilet er en del av den! Usikker på hva slags metall som er brukt, sølv farget, tror ikke det er tinn. Kanskje i stål, men flott dekorert med uthevede bokstaver, og deres emblem, logo i midten.

Drøye 6 cm i diameteren, speilet sitter godt fast i reklamedelen. Ganske lett, veier 22,42 gram.

Les merShow less
Produktdetaljer
21-290-1
Sist vist
16 andre produkter i samme kategori:

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.