Vakker dragebrosje i 830 sølv, passer flott som hals sølje til bunadsskjorten, eller bare som pynt til 17. mai og andre festdager. Vikingsølv, dragesølv. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen. Samleobjekt, samlerobjekt. Søljen er stemplet på baksiden 830 og mestermerket; ambolten med med to slegger, som står mot hverandre. Det er mestermerket til Clemet Berg. Ser noen skriver Clement Berg, men det het han ikke..
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider); Clemet Berg (1852-1941) tok borgerskap som gullsmed i Oslo i 1889. Sammen med Samuel Holm (1852-1894) startet han i 1889 Norsk Filigransfabrikk. De opparbeidet et betydelig marked for filigransarbeider i hele Skandinavia. Samuel Holm døde allerede i 1894 og Clemet Berg etablerte snart etter, en gullsmedforretning med verksted i eget navn. Etter hvert opparbeidet han seg en større produksjon, særlig på emaljesmykker. Han trakk seg helt ut av Norsk Filigransfabrikk i 1897. I 1920 trakk Clemet Berg seg tilbake og overdro forretning og verksted til gullsmed Emil Marthinsen, som fortsatte under navnet C. Bergs Eftf. Dette verkstedet ble en av de større emaljeprodusentene i Oslo.
Sølv brosje med drage motiv. Halssølje. Tre dragehoder, som biter seg i kroppen. Smykket antas å være laget før 1892, da den kun er stemplet med 830, uten "S" etter. Etter 1892 ble det svært strengt med sølvstempler, og det var påkrevd å få med S etter gehaldt-stempelet, enten det var 830S eller 925S.
Flere brosjer har siden etterlignet denne, og nye varianter har også kommet.
Brosjen er flott som halssølje, hals nål og har en diameter på ca 5 cm. Godt spenn i nålen, går lett inn og ut av enkel lås. Smykket veier 16,94 gram.